Sistemik Organizasyon Danışmanlığı ve Organizasyon Gelişimi
Organizasyonlar, genelde çok sayıda hiyerarşi düzeyi ve her zaman çeşitli bağlantılar ile etkili işbirliği üzerinden belirli bir görevi yerine getirme hedefini taşıyan karmaşık sistemlerdir. Sistemik organizasyon danışmanlığı süreçte bozukluklar ortaya çıktığında, tüm sistemin stabilleşmesine ve gelişmesine katkı sağlamayı amaçlar. Bu nedenle danışma sürecinin merkezinde belirli içerikler veya çalışma grupları değil de organizasyonun her bir biriminin etkileşim kalıpları yer alır.
Sistemik organizasyon danışmanlığı uzun vadeli bir gelişime odaklıdır ve bu anlamda noktasal, nasıl-yapılır odaklı danışmalardan ayrılır. İlginin merkezinde organizasyon kültürü yer alır. Burada her bir üye ve takımın özellikle dikkate alınmasıyla birlikte tüm organizasyon teşvik edilir. Bozukluklar izlenir ve uyuklayan fikir ve değişim potansiyeli etkinleştirilir. Organizasyon danışmanının yardımı, kendi kendine yardım etmeyi desteklemeye odaklanır. Çalışmaları ise sıklıkla iletişim engellerinin ortadan kaldırılmasına, becerilerin problem çözümüne odaklanılmasına ve görüş açısını "ütopyalar ve olanaksızlıklara" genişletmeye katkı sağlar. Organizasyonlar sürekli değişen çevrelere (müşteriler, piyasa vb.) eşlik etmek, gerekli uyum adımlarını atmak ve aynı zamanda da biricikliğini korumak ve geliştirmek için bu hareketlere gereksinim duyarlar. Bazen- çok fazla inovasyon veya aşırı hızlı değişimler durumlarında- danışmanların bir diğer görevi de geleneği, gerçekleştirilenleri ve şimdiye kadarki başarılanları ve de ortak başarıyı, organizasyonun topluluk ve güven hissi anlamındaki ortak kimliğin önemli bağlantıları olarak görüş alanına getirmektir.
Danışma yöntemleri çeşitlidir ve ilgili organizasyona göre özelleştirilmelidir. Grup ve arabuluculuk yöntemlerinin yanı sıra metaforlar ve öyküler de geniş bir uygulama alanına sahiptir. Yapıları ve süreçleri modellemeye yardım eden yöntemler de (örneğin; plan oyunları, organizasyon dizilimi vb.) kendilerini kanıtlamıştır.